Selasa, 23 Disember 2008

Antologi PeKOMIK 2009 vol 01 uopdate

Antologi PeKOMIK 2009 vol 01 uopdate:

salam semua..setakat ini mereka yg terlibat dalam antologi PeKOMIK adalah:
PeKOMIK Anthology 2009 vol.01
so far our volunteer contributors:
Cover by Aadi Salman
1. Xlid
2. Alifstyle
3. Zamzami
4.Amykamen..
5. Hafiz
6. Halit
7. Sheldon Goh
8. Faizal (Icesoul)
9. Cron.
10. Pami ( Gemuruh)

submission format :
Prepare a synopsis what happen in 10pgs ( each volunteer need to submit a 10pg short story / a first chapter end one shot story). So far Hanya Sheldon contribute 5pgs.
1. Saiz artwork :A4. Published work:A5 size
2. Black & White/ Greyscale
3. Cara penghantaran: original artwrk & ballo0n text in different paper/layers
4. Format / Resolution : 300dpi tiff
5. Berapa muka surat: 10 pg
6. Cerita yg camne bleh buat? Sbb saya bercadang nk buat cerita aksi/ fiksyen/pahlawan: Theme berkisarkan apa sahaja asalkan berlaku di Malaysia. Malaysia theme..can be anything.
7. Dateline: February 2009.

So Xlid sebagai editor..sila chase dan progress mereka...dan sediakan proposal utk Wan ZU..ASAP
juga buat profile utk setiap pekomik yg contribute...cek ngan Wan Zu,,jumlah pages yg di benarkan utk content.

kalu by 20 Januari 2009.. tiada artwrk dari contributors/progress sila reject dan cari replacement.

Pekomik di Comic Fiesta 2008

Comic Fiesta 2008 yang diadakan di Sunway Pyramid pada 20 dan 21 Disember 2008 adalah yang terhebat diadakan. Produk komik, manga pelbagai komuniti artis komik dan manga tempatan tutut dipamerkan dan dijual.PEKOMIK turut dijemput oleh penganjur dan ini adalah julung-julung kali penyertaan dari PEKOMIK.

Berita dan ulasan selanjutnya boleh dilihat di http://www.pergh.com/forum/index.php/topic,12459.0.html

Selasa, 16 Disember 2008

Mesyuarat Agung PeKOMIK 2008: 27 Dis 2pm, Plaza Sentral

Salam semua..

bagi sebuah persatuan Malaysia yang berdaftar, setiap persatuan perlu mengadakan mesyuarat agung setiap tahun bagi melantik AJK baru bagi penggal baru persatuan itu.

Maka semua di jemput hadir ke mesyuarat Agung ini bagi menentukan hala tuju PeKOMIK pada penggal 2009.

Tarikh: 27 Disember 2008 (Sabtu)
Waktu: 2 - 5pm

bertempat:
MSC Malaysia Cyber Centre
Incubation Centre
Block 1B, Level 3 (1B-3-1)
Plaza Sentral, Jalan Stesen Sentral 5
50470, Kuala Lumpur

bersebelahan KL Sentral.

Antara agendanya:

Pembubaran AJK sedia ada, pelantikan AJK baru bagi penggal 2009.
- baki akaun PeKOMIK 2008
- agenda PeKOMIK 2009.
- PeKOMIK.com
- PeKOMIK antologi
- peKOMIK zine
- PeKOMIKON April 2009
- Anugerah PeKOMIK 2009
- gundu.com

minit mesyuarat, AJK baru dan penyata akaun persatuan akan di hantar ke Jabatan Pendaftar persatuan, Pejabat Kerajaan Putraja.

semua di jemput hadir bagi memeriahkan majlis dan bersama-sama membangunkan persada komik Malaysia.

sekian terima kasih.

akan meletak jawatan sebagai Presiden peKOMIK 27 Disember ini.
Muhamad Azhar Abdullah

Jumaat, 12 Disember 2008

Komik Aktiviti sepanjang Disember 2008

Disember boleh di katakan bulan paling aktif bagi persada komik Malaysia. ada seisi bersama Komik-M, PTS di MPH midvalley, Liquid city launch di Kinokuniya, KLCC, Comic Fiesta di Sunway pyramid & mesyuarat Agung pekomik 2008.

13 Dec
MPH, Mid valley
1:30pm -3pm
Seisi signing session bersama pekomik Komik M : tembakau,pac, poyo, nurazmi, azhar, reja & Alifstytle.
ada diskaun dan promo hebat.
update disini: Komik M promo

14 Dec
Kinokuniya Book Store, KLCC
3pm -5pm
Pelancaran komik antologi 'Liquid City' terbitan Image comics ( US)
antara yg hadir: lefty, Lat, Sonny Liew, c2v, slaium, puyuh..dll

20-21 Dec
Comic Fiesta 2008
Sunway Convention Centre, Sunway Pyramid
11am -7pm
pelbagai aktiviti menarik mengenai komik, manga,anime, doujinshi, komik terpanjang, cosplay dan macam macam lagi..
update comic fiesta di sini: Comic Fiesta 2008

27 Dec
mesyuarat Agung PeKOMIK
2 - 5pm
MSC Malaysia Cyber Centre
Incubation Centre
Block 1B, Level 3 (1B-3-1)
Plaza Sentral, Jalan Stesen Sentral 5
50470, Kuala Lumpur

Selasa, 2 Disember 2008

PeKOMiK anthology 2009 & PeKOMIK ZINE #01

greetings

- Comic Fiesta is coming. still need to confirm who's going to take turn to be at the booth and handle The longest comic art banner
- the list so far:

PR dan person in charge fr PeKOMIk di CF : Dinjer
Chef de Mission pada Sabtu adalah saudara PremChopra, manakala pada hari Ahad adalah saudara DinJerr.

SABTU, 20 Disember 08
PAGI (11 pagi – 12 tghari)
1-CHEF de MISSION : Prem-Chopra
2-Wanzu
3-Pami (Gemuruh)
4-Alif
5-Ruby


PETANG (2 – 7 petang)
6-DinJerr
7-
8-
9-
10-


AHAD , 21 Disember 08
PAGI (11 pagi – 12 tghari)
1-CHEF de MISSION : DinJerr
2-Azhar
3-Fieza
4-Zamri
5-Alif


PETANG (2 – 7 petang)
6-Ruby
7-Shem
8-
9-
10-

ada usul mengatakan mesyuarat agung pekomik pada 27 dis..tak sesuai...ada yg balik kampung/cuti..
so nak bawa ke minggu..depannya..bulan januari 2009?

as for peKOMIk antholgy 2009:

wahai para AJK PeKOMIK. Saya ingat nak buat komik annual anthology PeKOMIK ngan PTS...contributorsvolunter basis...sales masuk ke tabung PeKOMIK...ok ka?..... tahuknyaeKOMIK 2009..saiz A4..B& W...112 pgs...looking fr editr & people (team to handle)

so far rasanya xlid akan jadi editor dan saya akan bantu ...
xlid tengah prepare proposal utk pihak PTS..
sesiapa berminat sila prepare a synopsis..
first come first complete basis..maybe in 10pgs each..kalu byk contributors..still ada PeKOMIK zine & boleh buat 2 jilid utk PeKOMIK anthology 2009 vol02

PeKOMIK Anthology 2009 vol.01
so far our volunteer contributors:
1. Xlid
2. Alifstyle
3. Zamzami
4.Amykamen..
5. Hafiz
6. Halit
7. Sheldon Goh

interested email azhar: azharmaa@gmail.com

as for PeKOMIK ZINE #01..
we need more volunteers or new team to handle our Zine...
more contributors needed..

peKOMIK ZINE#01 contributors:
1. Azhar & Nanzo

at the moment prem still handle..tapi...need more people to assist him on the layout/editr/consult.
interested email: prem
wismilak_di@yahoo.com


--
http://azharsketch.blogspot.com

Khamis, 27 November 2008

Coffee Table Booklet HP Comic Fiesta

Untuk makluman semua ahli PEKOMIK:
-------------------------------------------------------------------------------------

First and foremost, please allow me to re-introduce myself again via email. I am I'm Mei from PMG Integrated Communications Sdn Bhd, Hewlett-Packard's (HP) marketing agency acting on behalf of HP and AMD in managing the above mentioned initiative.



In conjunction with HP and AMD's participation in this year's Comic Fiesta event (http://comicfiesta.org/), an idea is drafted to publish an exclusive coffee table booklet to be sold during the event to generate funds which will be channelled to charitable organizations such as World Vision. This booklet will be a compilation of different illustration pieces contributed by both local & foreign anime artists.



Each artist whose artwork is published in the booklet will receive a small token of appreciation from HP and AMD for their contribution and exceptional effort. The contributing artist will also have his/her name credited to the works.



Details for the artwork submission are as follows:

* Theme: Envision how technology solutions (this could include building automation, home automation, transportation, etc) will evolve in future
* The featured solution/equipment is to have both HP & AMD branding on it (PMG will send over the latest logo for both HP & AMD to respondents who confirmed that they will be submitting their artwork)
* Size: Since it is for publishing, A4/300dpi submissions would be sufficient



Here are some crucial timeline we looking at in order to publish the coffee table booklet in time:

* PMG would need to know confirmation of participation by 28th November 2008 (Friday)
* Completed artwork needs to be submitted to PMG by 5th December 2008 (Friday)



We sincerely hope that you could help pass this message along to members of Pekomik and we look forward to receive positive responses from your end.



Thank you in advance for assisting us in this initiative.





-------------------------------------------------------
Best regards,
Im-Mei Ngai
Account Director
PMG Integrated Communications

Direct:


+6 03 7960 8289


Fax:


+6 03 7960 3775


Mobile:


+6 012 226 1886


E-mail:


immei.ngai@pmgasia.com.my


Website:


www.pmgasia.com




PMG Integrated Communications Sdn Bhd
17-3, Block A, Jaya One,
No. 72A, Jalan Universiti,
46200 Petaling Jaya,
Selangor,
MALAYSIA.

This is an e-mail from PMG Integrated Communications Sdn. Bhd. This e-mail and any files transmitted with it are confidential and intended solely for the use of the individual or entity to whom they are addressed. If you have received this e-mail in error please notify us and you are hereby notified that any disclosure, copying, distribution or taking any action in reliance on the contents of this message is strictly prohibited.

PMG Group is a member of Integrated Communications Group (ICG)
Singapore, Australia, China, Hong Kong, India, Japan, Korea, Malaysia, Taiwan

ICG is a winner of the 2007 Singapore Prestige Brand Award in two categories - the SPBA-Established Brands Award and the SPBA-CitiBusiness Regional Brands Award.

-------------------------------------------------------------------------------------

Yang berminat untuk menyertai boleh hubungi Azhar melalui dan sila konpem ASAP, siapa yg berminat nak buat coffee- table artwork for Hewlett Packard by Friday morning.

emio tolong hantar newsletter /fwd kpd ahli-ahli lain..
-ps: ada ahli pekomik yg aku jumpa kata x dapat email update

Mesyuarat Pekomik

Mesyuarat Tahunan PEKOMIK telah berjaya dilaksanakan pada 22 November 2008 di Bilik mesyuarat pejabat PTS Publications & Distributors Sdn Bhd, No 9-1 & 11-1, Jalan Wangsa Setia 3, Wangsa Melawati, 53300 Kuala Lumpur. Mesyuarat selama 2 jam itu turut dihadiri oleh Presiden - Muhd Azhar Abdullah , naib Presiden-,Prem-chopra dan AJK yang lain seperti, Rubiah Abdul Rahman , Nuriazam Ismail ,Aminuddin Bin Abdullah , Zamri , Muhalid bin Aziz , Mohd Rizal Mohammad Nor, Wan Zuhairi Wan Zainuddin,
Mohd Hairy Bin Baharum (bop) , Mohd Syahir Bin Mohd Noh , Alif Firdaus Aziz ,Hafiz Zulkifli, Fahmi Ani dan Sharul Nizam Selamat.

Untuk mengetahui lebih detail sila lawat http://pekomik.com/

Isnin, 24 November 2008

Promosi PEKOMIK



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Pekomik baru sahaja mengadakan perjumpaan pada hari Sabtu yang lalu. Semoga apa yang dibincang dan usul terima dapat dilaksanakan pada tahun 2009. Mana-mana ahli Pekomik yang belum lagi dipelawa menyertai Pekomik facebook dapatlah menyertainya. Semoga lebih ramai penggiat di luar sana seantero negara dapat menyertai persatuan ini. Ketika bersembang dengan tuan presiden, isteri beliau mencelah ketika beliau menyemak fail keahlian. Ahli dari Terengganu tidak ramai, sayalah satu-satunya ahli dari Terengganu. Pun, begitu kita juga mengharapkan lebih ramai ahli dari Sabah dan Sarawak. Meski tidak dapat bersua, dalam perjumpaan, insya allah segala maklumat dapat disalurkan melalui Pekomik Facebook.

Ucapan terima kasih kepada saudara Ajif atas kebenaran menggunakan komik beliau yang telah terbit pada hari Sabtu lalu 22 November 2008, hari yang sama ketika Pekomik mengadakan meeting di pejabat PTS. Adakah ini secara kebetulan atau dirancangkan?

Selasa, 18 November 2008

PeKOMIK MEETING: 22 NOV 2008 ( SATURDAY)

TIME: 10:30am - 1:00pm
VENUE:
PTS Publications & Distributors Sdn Bhd.
No 9-1 & 11-1, Jalan Wangsa Setia 3,
Wangsa Melawati,
53300 Kuala Lumpur,
MALAYSIA

bole google map kat http://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=104730359069581731305.00043fce4c2e52b792157

maaf lambat update:

Agenda:
1. PeKOMIK & PTS preparation at Comic Fiesta 2008. Dec 20-21. Sunway Pyramid.
- prepare jadual bertugas
- Promo & flyers PeKOMIK
- Promo PeKOMIKON @ PWTC, April 2009
- peKOMIK activities
- PeKOMIK longest comic art display
_ PeKOMIK & members product for sale /display

2. Mesyuarat Agung PeKOMIK 2008.
- proposed date & location
- proposed agenda

3. peKOMIK.com
- problems, contents & execution
- people involve.

4. peKOMIK & Gundu.com.my

5. PeKOMIK magazine
- editorial team, content & submission

6. Pekomik calender for 2009.
- activities etc

7. PeKOMIk formal letter
- surat menyurat akan kewujudan SAH peKOMIK ke badan2 swasta 7 kerajann: kekwa, french embassy, all comic publishers, japan foundation.

8. Anugerah PeKOMIK 2009./ peKOMIKON 2009
- categories proposal 7 schedule

Isnin, 17 November 2008

Pekomik Group Facebook

Pagi semalam ketika berada di Dewan Besar Wisma Darul Iman, saya menerima balasan SMS dari tuan Presiden, mengatakan beliau telah berada di Kuala Besut. Majlis Pelancaran Penutup MPPD berjalan dengan lancar. Kira-kira jam 3.00 lebih, tuan Presiden telah memaklumkan beliau telah berada di Masjid Kristal, di Taman Tamadun Islam berhenti solat sekembalinya dari majlis perkahwinan yang dihadirinya itu. Langsung saya ke sana untuk bertemu dengan beliau. Turut bersamanya ialah isterinya yang peramah mesra, puterinya Zulaikha, emak mertua, adik ipar lekaki dan birasnya. Pertemuan singkat dan bersembang hal-hal bersangkutan dengan event Pekomik. Beliau menyarankan pada saya elok kalau diadakan event Pekomik untuk memberi pendedahan kepada masyarakat setempat. Betul juga saranan, beliau. Di Terengganu sudah ada hub produksi animasi seperti Redang Animation, EPICT@animator, cawangan Lim Kok Wing, cawangan Cosmopoint, cawangan Kolej UITM. Cakap-cakap beliau itu ada kebenaran dan beliau ada menyentuh tentang Mesra Mall-Giant di Kerteh, yang mempunyai rangkai kedai buku MPH. Di Giant Kuala Terengganu pula ada mynews.com Alangkah baiknya kalau dapat menjalankan aktiviti.

Jam 5.00 lebih sekembali dari bertemu dengan tuan presiden, langsung masuk YM dan bersembang dengan sdr. Jonos selaku Setiausaha Pekomik. Antara perbualan kami ialah mencangkupi dunia komik dan animasi. lalu beliau menyarankan grup Pekomik dibentuk di facebook.Insya Allah, sdr/sdri akan dijemput menyertainya.

Ahad, 2 November 2008

Aktiviti Pekomik

PeKOMIK @ Plaza MPK 1 & 2 november

Tempat: GF Plaza MPK ( plaza MPK sebelah Stesen Bas Klang)

masa: 11 am -7 pm

Tarikh: Sabtu & Ahad 1-2 November 2008
Aktiviti:
- Booth pekomik untuk promosi produk ahli pekomik. (ahli boleh jual zine /produk mereka)
- jualan komik murah/manga US version:RM5
- komik Amerika RM1
- menyiapkan komik terpanjang
- karikatur

sumber: Azharmaa (Pekomik)

Ahad, 27 Julai 2008

Penghargaan Buat Pengunjung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Selamat datang ke blog Persatuan Penggiat Komik Malaysia atau singkatannya, PeKOMIK.

Blog PeKOMIK dalam proses pembikinan. Kandungan akan tersiar bermula November 2008.

Terima kasih kerana sudi berkunjung.