Jumaat, 20 Mac 2009

Maaf: masalah teknikal akan flyers PeKOMIKON 09

harap maaf

terdapat kesilapan teknikal mengenai flyers pekomik. Ianya terpaksa di perbaiki dan update.

saya mewakili PeKOMIK, meminta maaf atas kepada saudara Saari Sulong (Aie), dan peminatnya kerna nama nya terdapat dalam flyers tersebut.

Kerna memang saudara Aie memang tidak di senarai sebagai panel yang akan hadir pada PeKOMIKON09 dan Anugerah PeKOMIK.

kami memohon maaf atas kesilapan teknikal ini.

Muhamad Azhar Abdullah

Khamis, 19 Mac 2009

PeKOMIK @ ACGC 2009, Tropicana City Mall

peta ke Tropicana Mall:

Tanda kerjasama PeKOMIK dan MDEC, MDEC menyediakan meja di booth mdec di Anime Comic Games Convention (ACGC09) selama 21- 22 Mac 2009.
Maka amat berbesar hati semua AJK atau ahli dapat hadir utk 'meeting' memperkemaskan PeKOMIKON 09 dan Anugerah PeKOMIK 09 selain menjayakan event ACGC ini.

event bermula dari jam 11pagi. tapi kita berkumpul untuk mesyuarat di meja PeKOMIK di booth MDEC dalam ACGC09, sebelum memulakan mesyuarat di tempat akan di beritahu kelak.

waktu event ACGC 11am - 8pm:

aktiviti utama: mempromosi PeKOMIKON 09 dan Anugerah PeKOMIK 09
aktiviti sampingan: awareness campaign on PeKOMIK, membership drive dan jualan komik ahli PeKOMIK, jualan komik dan macam macam lagi..

21 mac (sabtu): Azhar, prem, Jonos
22 mac (Ahad): Dinjer, Prem

Kerjasama semua AJK dan ahli- ahli lain amat di hargai.

dan semua di jemput hadir:

antara atucara di ACGC:

Games
. FIFA Online 2 Tournament
. Left 4 Dead Tournament
. Console Game Show Case

Animation
. Cosplay Performance
. Cosplay Competition
. Figure showcase
. Animation merchant selling

Comics
. CG Art work demo / Doujinshi booth
. Art Drawing Competition
. Artwork showcase
. Autograph session

Cosplay Competition
Location: Main Atrium, Tropicana City Mall
Date: March 21st & 22nd, 2009 (Sat & Sun)
Time: 3p-5pm
Registration: 1pm-2pm
Prize giving Ceremony: 5pm-6pm (Sun)

1) This competition is open for all age. Professionals and members of the ACGC Committee are not allowed.

2) This competition is limited to first 30 cosplayers who register at the Cosplay registration booth. First come first serve basis.


Prizes/awards:
Group
Champion RM 500 + Products
2nd Runner Up RM 250 + Products
3rd Runner Up RM 100 + Products

Solo
Master Nintendo Wii + Products
Journeyman RM 300 + Products
Novice RM 200 + Products

Best Craftsmanship RM 300

*For any enquiries, please email to david@leetgames.com.my

Please download the registration form & Rules & Regulation from http://www.acgc.com.my

Jumaat, 13 Mac 2009

PeKOMIKON 25 April 2009 Teaser

Bertempat di Dewan Kedah Johor, PWTC sempena KL International Book Fair 2009. PeKOMIK kembali demi memartabatkan dan memeriahkan persada seni komik tanah air pada 25 April ini.
bermula seawal jam 10 pagi sehingga 7 malam.

Terdapat pelbagai panel-panel komik yang akan datang untuk menceritakan berita terkini mereka, komik dan animasi dan juga acara kemuncak pada hari tersebut 'Anugerah PeKOMIK'. satu pengiktirafan dan anugerah untuk para pekomik dan kartunis tempatan.

jangan lupa sabtu 25 April ini, pastikan anda hanya berada di PEKOMIKON 2009!

kerjasama PeKOMIK bersama Gundu

Pengenalan dari Muhamad Azhar Abdullah, presiden PeKOMIK.

Gundu sangat-sangat berterima kasih kepada PeKOMIK sebab sudi berkolaborasi bersama dan saya harap program-program bersama ni akan berhasil! Gundu & PeKOMIK secara rasminya dah tandatangan surat hitam putih pada 20 Februari 2009 yang lepas. Harapan utama kolaborasi ni adalah untuk mengasah & mencungkil bakat yang ada dikalangan orang Malaysia. Korang yang hadir di AGM PeKOMK mungkin dah paham ape itu Gundu? Mungkin anda semua tertanya-tanya apa itu Gundu?

Berikut adalah pengenalan mengenai Gundu, dan saya harap ahli PeKOMIK dapat menjadikan Gundu sebagai platform untuk mempromosi video, audio dan macam-macam lagi lah untuk berkongsi hasil karya anda atau apa2 sahaja termasuk mempromosi aktiviti-aktiviti PeKOMIK.

Sekian terima Kasih.
Mengenai Gundu:

Okay secara ringkasnya, Gundu ni adalah sebuah website macam Youtube la. Kalau nak tahu, sebenarnya website ni macam website yang menawarkan pengguna website-nya untuk upload content anda. Tak kira lah dalam bentuk video, audio ataupon gambar. Ketiga-tiga jenis content ini yang di kenali sebgai Media Content. Gundu direka khas memang untuk orang Malaysia.

Mesti anda semua tahu pasal Youtube kan? Ha, lebih kurang macam Youtube la, tapi Gundu ada lebih banyak kemudahan dari itu. Pendek cite, Gundu ni macam gabungan Myspace, Friendster, Facebook dan sebagainya dalam satu website je. Gundu adalah tempat untuk menampilkan karya & kreativiti korang. Dengan satu klik je anda dah boleh upload video, audio & gambar. Dalam sekelip mata je karya anda dah di ketahui umum.

Gundu ruang khas untuk kita ekspress karya & kreativiti menerusi online je. Tak payah susah-susah nak pegi negara lain nak kembangkan karya & kreativiti. Kalau kite perihatin, kita mesti tahu dekat overseas tuh macam-macam cara derang guna internet. Derang anggap internet ni macam ruang besar (platform) untuk derang lebarkan sayap. Sekarang, Gundu pun rancang nak buat benda sama. Korang yang skillfull, paling kreatif dan terror merror ni sudi-sudikanlah diri anda untuk join jadi geng Gundu ni okay? Dengan adanya kolaborasi geng PeKOMIK, sudah pasti impian kita akan menjadi kenyataan.

Semuanye free, takyah bayar! Banyak faedah dan ganjaran yang anda akan dapat, tak kira lah secara direct ke tak, tapi memang confirm ada ganjaran untuk kite semua. Selama ni, kite semua kurang pendedahan tentang betapa bagusnya kegunaan IT, UGC dan media content ini kan?. Nah! Sekarang ape tunggu lagi? Semua dah ade kat depan mata dah, tinggal nak guna & upload jer kan?

How to be a Gundu Geng?

Senang jer, pegi kat website Gundu, www.gundu.com.my

Click kat REGISTER, lepas tu isi la semua pasal info korang! Senang kan? ;)

mari kita jadikan Gundu sebagai platform mempromosikan Komik anda dan PeKOMIK