Jumaat, 26 Jun 2009

Pertandingan Cipta Adiwira Malaysia


INGIN MEMPERKENALKAN

DENGAN KERJASAMA


Peraduan Mencari Adiwira Malaysia 2009 adalah program pertama di antara kerjasama PeKOMIK dan Gundu. Ia adalah peraduan yang mencari Adiwira (Superhero) Malaysia yang terbaru dan asli. Program ini bermula pada 25 April 2009 sehingga 25 Julai 2009. Kami amat mengalu-alukan anda yang berbakat besar untuk menyertai Peraduan Merekacipta Adiwira Malaysia 2009! Adiwira Malaysia diciptakan khas untuk pecinta dunia Komik di Malaysia. Kami memberi sokongan padu kepada mereka yang berbakat di dalam bidang seni melakar komik.

Adakah anda berbakat dalam menghasilkan lakaran Komik yang luar biasa? Adakah anda mempunyai daya kreativiti yang tinggi dan mempunyai trademark tersendiri? Adiwira Malaysia menyediakan ruang khas untuk memajukan karya setapak lagi kehadapan dengan mempamerkan karya anda kepada umum. Jika anda mempunyai ciri-ciri yang kami cari seperti pertanyaan di atas, Ayuh! Segera menghantarkan illustrasi lakaran komik anda yang berciri-cirikan seorang Adiwira (Superhero) kepada kami di Gundu.

Bagaimana Caranya untuk menyertai Peraduan ini?

1. Terbuka untuk semua warga Malaysia (peserta yang berminat haruslah menjadi ahli Gundu dan PeKOMIK dengan mendaftarkan diri di http://www.gundu.my/register).

2. Karya peserta wajib berasaskan ciri- ciri Adiwira (Superhero) Malaysia, kreatif dan layak dijadikan sebagai idola orang ramai.

3. Karya ciptaan Adiwira hendaklah baru dan asli.

4. Pernyertaan terbuka kepada semua warganegara Malaysia sahaja.

5. Ciptaan karya komik hendaklah berbentuk khayalan yang boleh menarik perhatian ramai. Bentuk karya adalah bebas mengikut kreativiti anda tidak terhad kepada jumlah panel/mukasurat.

6. Peserta diwajibkan menghantar illustrasi komik berbentuk 2D (jpg,gif,png,bmp,psd)

7. Penyertaan anda haruslah disertakan sekali dengan:-

7.1 Nyatakan kekuatan, kehebatan dan kelemahan superhero, watak penjahat & tambahan .

7.2 Sedikit pengenalan tentang sinopsis karya anda, dan

7.3 Rupa paras Adiwira adalah bebas dan tidak stereotaip (contoh:- Jenis² Kostum yang dipakai, warna² tertentu, imej lain disebalik Adiwira dan sebagainya)

7.4 Mudah difahami8. Penilaian dikira melalui kaedah undian melalui :-

8.1 Undian SMS (20%) - Pengundi boleh menghantarkan undian SMS anda ke 33266 mengikut kod gambar (Maklumat Lanjut akan disiarkan dalam masa terdekat) Adiwira yang dipaparkan - Satu undian akan dikenakan caj RM0.50

8.2 Panel juri dari PeKOMIK (60%) & Gundu (20%)

9. Jumlah penyertaan tidak terhad untuk setiap peserta tetapi perlu dimuat naik ke enjin muat naik gambar (upload image) di bawah kategori "Peraduan Merekacipta Adiwira Malaysia 2009".

10.Hanya tiga karya komik terbaik akan dipilih untuk memenangi peraduan ini.

10.1 Karya pemenang akan mendapat pendedahan yang tiada hadnya.

10.2 Pemenang Adiwira Malaysia 2009 akan mendapat beberapa slot khas dalam program "Daily MMS Comic".

11. Keputusan panel pengadil adalah muktamad dan panel pengadil berhak mengubahsuai dan meminda rekabentuk ilustrasi karya yang disertai jika perlu.

12. Urusetia peraduan tidak akan bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan hasil karya yang dikirimkan.

13. Semua karya yang menyertai pertandingan ini akan menjadi hak milik sama PeKOMIK dan pencipta karya itu sendiri.

Manakala Gundu hanya bertindak sebagai portal untuk memperkembangkan karya PeKOMIK.

14. Peserta dibenarkan menghantar lebih daripada satu karya Adiwira.

15. Hanya 3 karya Komik sahaja yang akan dipilih untuk memenangi peraduan ini.

16. Keputusan para pengadil adalah muktamad dan pengadil berhak mengubahsuai dan meminda rekabentuk illustrasi karya yang disertai jika perlu.

17. Urusetia pertandingan tidak akan bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan hasil karya yang dikirimkan.

KLIK DISINI UNTUK MENDAFTAR SEBAGAI AHLI GUNDU DAN MULA MENGHANTAR HASIL KARYA ANDA MELALUI ENJIN MUAT NAIK GAMBAR (UPLOAD IMAGE) GUNDU

Program ini akan bermula pada 25 April 2009 dan berakhir pada 25 Julai 2009. Semua karya hendaklah diserahkan sebelum tarikh akhir Peraduan pada 25 Julai 2009. Ini untuk menyenangkan proses-proses yang harus dilalui untuk memilih pemenang-pemenang.

Anda sudah tahu bagaimana caranya untuk menyertai Peraduan Merekacipta Adiwira Malaysia 2009, nahhh apa lagi yang ditunggu? Mulakanlah lakaran anda sekarang. Ayuh! Mulakan dengan sebatang pensel sahaja untuk melakarkan lakaran artistik anda kerana kami dengan bangganya mengumumkan permulaan Peraduan Merekacipta Adiwira Malaysia! Setiap Peserta harus menggunakan peluang ini untuk mengunakan Peraduan Merekacipta Adiwira Malaysia dalam mencari Adiwira (Superhero) Malaysia buat pertama kalinya!

KLIK DISINI UNTUK MENDAFTAR SEBAGAI AHLI GUNDU DAN MULA MENGHANTAR HASIL KARYA ANDA MELALUI ENJIN MUAT NAIK GAMBAR (UPLOAD IMAGE) GUNDU Frequently Asked Questions (FAQ) Peraduan Merekacipta Adiwira Malaysia 2009

Hubungi Kami

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang Gundu, kami sudi membantu pada bila-bila masa sahaja. Emailkan kepada kami di teamgundu@gundu.com.my ataupun layarilah website Gundu dan click di contact us dan isikan info tentang semua pertanyaan korang.
Terima kasih banyak-banyak lagi sekali kat PeKOMIK sebab sedar dengan kewujudan potensi Gundu. Jom sama-sama kite gunakan Gundu sebagai platform untuk melebarkan sayap masing-masing menerusi dunia online.

Gundu berterima kasih kepada PeKOMIK sebab sudi berkolaborasi bersama & kite orang harap program-program yang kite rancang bersama ni akan berhasil! Fyi, Gundu & PeKOMIK secara rasminya dah tandatangan surat hitam putih pada 20 Februari 2009 yang lepas. Harapan utama kolaborasi ni adalah untuk mengasah & mencungkil bakat yang ada dikalangan orang Malaysia.
Semua tentang Gundu.my

Okay secara ringkasnya, Gundu ni adalah sebuah website. Kalau nak tahu, sebenarnya website ni website yang menawarkan penggunanya untuk upload content derang. Tak kira lah dalam bentuk video, audio ataupon gambar. Ketiga-tiga jenis content ini yang di kenali sebgai Media Content.

Mesti korang semua tahu pasal Youtube kan? Ha, lebih kurang macam Youtube la, tapi Gundu ada lebih banyak kemudahan dari itu. Pendek cite, Gundu ni macam gabungan Myspace, Friendster, Facebook dan sebagainya dalam satu website je. Gundu adalah tempat untuk menampilkan karya & kreativiti korang. Dengan satu klik je korang dah boleh upload video, audio & gambar. Dalam sekelip mata je karya korang dah di ketahui umum.

Gundu ruang khas untuk kita ekspress karya & kreativiti menerusi online je. Tak payah susah-susah nak pegi negara lain nak kembangkan karya & kreativiti. Kalau kite perihatin, kita mesti tahu dekat overseas tuh macam-macam cara derang guna internet. Derang anggap internet ni macam ruang besar (platform) untuk derang lebarkan sayap. Sekarang, Gundu pun rancang nak buat benda sama. Korang yang skillfull, paling kreatif dan terror merror ni sudi-sudikanlah diri korang untuk join jadi geng Gundu ni okay? Dengan adanya kolaborasi geng PeKOMIK, sudah pasti impian kita akan menjadi kenyataan.

Semuanye free, takyah bayar! Banyak faedah dan ganjaran yang korang akan dapat, tak kira lah secara direct ke tak, tapi memang confirm ada ganjaran untuk kite semua. Selama ni, kite semua kurang pendedahan tentang betapa bagusnya kegunaan IT, UGC dan media content ini kan?. Nah! Sekarang ape tunggu lagi? Semua dah ade kat depan mata dah, tinggal nak guna & upload jer kan?

Rabu, 10 Jun 2009

Pameran, Jualan Komik/majalah kartun Dan Promosi Anjuran Perpustakaan Negara

Perpustakaan Negara akan mengadakan program jualan dan pameran. Pekomik dijemput dan diberikan gerai percuma seluas 20 X 30 kaki persegi. Jadual adalah seperti berikut :

Tempat : Perpustakaan Negara

Tarikh : 12, 13 & 14 Jun 2009

Masa : 9:00 pagi hingga 6:00 petang

Kepada pengkarya yang mahu membuat jualan karya masing-masing mohon maklumkan kepada saya melalui e-mel karyajonos@gmail.com atau karyajonos@yahoo.com.

Antara aktiviti yang berlangsung adalah :

1) Menyiapkan lukisan komik terpanjang & pameran komik terpanjang.

2) Ramah mesra bersama pelukis komik & kartun - 13 Jun 2009

3) Pameran karya kartun.(sudah berlangsung seminggu lalu hingga akhir Jun)

4) Tukar buku- bawa buku saudara/saudari & tukar buku yg disukai di gerai Perpustakaan Negara.

5) Pembaikan buku- Seorang hanya blh baiki 3 buku secara percuma oleh pihak perpustakaan

6) Dan lain-lain lagi (akan dikemaskini bila dapat detail daripada pihak perpustakaan)

Saya mencadangkan, bagi rakan-rakan yang berminat membuat jualan di gerai Pekomik apa saja produk berkaitan komik & kartun, ia merupakan jualan peribadi dan jika sudi boleh sumbangkan 10-15% kepada tabung Pekomik.

Ini bagi menggalakkan pengkarya dapat membuat kajian sambutan terhadap karya sendiri, respon pengunjung dan mencari pengalaman baru sebagai penjaja karya bagi pengkarya yang masih baru dalam bidang ini.

Asian Youth Animation & Comics Contest, Guiyang, China

Asian Youth Animation & Comics Contest, Guiyang, China

Rules For Contest Submission

Great event for Asian–Pacific Youth Animation & Cartoon Arts

Platform for Asian–Pacific Young Talents

Asian Youth Animation & Comics Contest is authorized by the AsianPacific Animation & Comics Association & hosted by the Guiyang government. Asian Youth Animation & Comics Contest (hereafter referred to as “AYACC”) aims to be the top annual award for Asian & Pacific original animation & comics.

AYACC is dedicated to integrate Asian & Pacific cultural resources, promote the influence of Asian & Pacific youth animation & comics, cultivate a cultural image of Asia & Pacific, provide a platform of information exchange, & to boost Asian & Pacific animation industry development. It is the premier event for Asian & Pacific animation & comics.

Objectives

  1. To discover & foster talents.
  2. To encourage original arts.
  3. To stimulate technology Innovation.
  4. To develop cartoon products.
  5. To assist the animation industry, including in prod, merch&ising, distribution & brand licensing.

Format

(A) Animated work:
All animation works submitted must be 1-22 mins in length.
Any of the following animation types are acceptable: painted cel, computer-assisted or computer-generated, stop-motion (inc clay animation), 2D work, 3D work, FLASH, puppet animation, paper-cutting work, in fact, any format except live action!

(B) Still image work:
Single-frame work; four-frame work; multi-frame work; comic strips; illustration.

Qualification

  1. The submission should be completed after July 1st 2009 & the applicant has the copyrights of the work.
  2. Entry for the Category (A) (Animated Work):

[a] All works must be submitted on DVD or CD with hi definition.
[b] The first episode, one of the middle episodes, & the last episode, as well as demo of TV animation series, are required.
3. Entry for the Category (B) (Still Image Work):
[a] All works must be submitted on DVD or CD. The format should be “.TIFF” or “.JPG” in a minimum size of 300 dpi.
[b] Any printing submission will not be accepted (work can be submitted in either computer or h& drawing; however, the electronic-version of submission is definitely required).
4. Format:
[a] compressed work such as ”.RAR” format is not allowed
[b] animated submissions (including FLASH) should be submitted in “.MPG”, “.AVI”, “.MOV” format. For each FLASH work, a copy of “.SWF” submission & 5 still images are required separately, which is used to present character & background with a minimum size of “300 dpi” in “.TIFF” or “.JPG”.
[c] please be sure to edit 5~10 seconds blank-screen at both head & end of each animation.
[d] in case of multiple submissions, pls separate each individual submission. An uninterrupted multi-work submission is not allowed.
[e] still image work must be submitted in one “.TIFF” & one “.JPG” with minimum size of 300 dpi.
5. Language:
[a] All works must be subtitled in English.
[b] The story background, synopsis, brief intro, & character description are required in either Chinese or English electronic-version.

Eligibility

  1. Anyone living in Asia & /or with roots in Asia & Pacific, under age of 40, is eligible to enter; groups & individuals are eligible for entry.
  2. Professional & amateur artists are eligible for entry.
  3. The applicant must be the copyright owner of the submission.
  4. The applicant may enter multiple works.
  5. Group entries that win prizes are responsible for sharing/apportioning any prize money won among themselves.

Awards & Prizes

. Grand Prize (1) ................................................................18,000 RMB
. Best Prod (2 animation works& 2 still image works )..... 10,000 RMB each

  1. Best Screenplay (1)...................................... ………….4,000 RMB
  2. Best Director (2)........................................ … 2,500 RMB each
  3. Most Innovative Design (1 animated work & 1 still image work)………………………………………. ………………3,000 RMB each
  4. Best Original Score (1)..................................................2,000 RMB
  5. Best Visual Effects (1 animated work & 1 still image work)...……………………………………. ……………….2,500 RMB each
  6. Best Character Image (2 animated works & 2 still image works)………………………………………......................2,000 RMB each
  7. Best Student Work (5 animated works & 5 still image works)...…………………………………………………….1,000 RMB each
  8. Best Technical Innovation & Application
  9. Science Animation Award ………………………………..4.000 RMB
  10. Special Jury Prize

Other honors

  1. The organizing committee will inform all prize winners & nominated applicants the results of the contest before the awarding ceremony.
  2. The organizing committee will invite ONE representative from each award to be present at the awarding ceremony & provide the invitees the transportation tickets & accommodations during the time of the awarding ceremony.
  3. The nominated applicants who participate in the awarding ceremony will have a free-of-charge pass, offered by the organizing committee.
  4. Trophies & certificates will be awarded prize winners & nominated applicants.
  5. All prizewinners are solely responsible for paying taxes in connection with any monetary award, in accordance with all applicable local laws.

Contest

All entries go through 3 procedures. They are preliminary selection, semi selection, & final selection.

  1. Preliminary selection

The organizing committee of AYACC will select qualified works from all entries for the semi selection.

  1. Semi selection

The International Jury will select nomination works in the semi selection.

  1. Final selection

All nominated works shall be judged by the International Jury. The final results will be announced during the Awarding Ceremony.

Submission Period

Entry Deadline
The entry deadline will be on July 1, 2008.

Condition
(1) Any work, which does not relate to animation & comic or non-disc format submission will not be accepted.
(2) Each submission is allowed to submit to AYACC once. Works awarded in other contests can be submitted.
(3) A completed entry form is required for each submission; incomplete materials & unclean submissions will not be accepted.
(4) Each entry form is for ONE submission only; 2 or more submissions on one form will not be accepted.
(5) The completed electronic entry form, the work itself, & related materials shall be submitted at the same time to the AYACC Organizing Committee before the entry deadline. Submissions should be sent by mail, express delivery, or directly in person.
(6) Submission will not be returned; so please do not send us your only copy!
(7) Any submission sent by Internet will be accepted.
(8) Title of submission, name of applicant, & category must be labeled on the disc.

Notice

1. Entry is free. (Any cost of submission shall be borne by the applicant.)
2. Submission can be delivered either by each applicant or by group submission.
3. All required information must be filled on the form.
4. The applicant agrees that the AYACC organizing committee has the rights to publish & broadcast the submission for promotion purposes.

Awarding Ceremony

The Awarding Ceremony will be held on Aug 9, 2009, in Guiyang, Guizhou Province, China.

Declaration

  1. The organizer of the Contest will issue the prizes & certificates.
  2. The organizing committee reserves all rights for final explanation.

www.ayacc.org

Email: aaccevent@gmail.com

Isnin, 8 Jun 2009

Aktiviti dan demo PeKOMIK Di Mines Convention Centre

selesai sudah Aktiviti PeKOMIk di Mines Convention centre..

hari ahad paling meriah dengan kehadiran GempakStarz: Slaium, kaoru dan Keith..
juga komik Oka bersama Ah Liow dan Totoro

juga demo dari kromosom dan persembahan Syem finalis raja lawak..

sambil team karikatur bersama kartunis Nuds, Oly dan Syem..

sebelum itu kita lihat demo inking dari Azhar..digital painting dari Zamzami dan digital coloring dari Dinjer

Azhar Brush inking intoduction
video


Zamzami Digital Painting Demo
video

Dinjer Digital Coloring Demo
video

kromosom Concept digital paint sketch:

video

Syem PeKOMIK aka Finalis Raja lawak 09 show:

video